Haptotherapie

Frank Everink

Wassende handen
Kinderhaptotherapie

Kinderhaptotherapie

Voor kinderen is voelen vaak vanzelfsprekend. Ze reageren heel lijfelijk op wat ze voelen.
In hun houding en gedrag is te zien of ze zich boos, bang, blij of bedroefd voelen. Als alles natuurlijk verloopt, ontwikkelt een kind zich spelenderwijs.
Soms gaat de ontwikkeling niet zo vanzelfsprekend en loopt het kind vast. Dit uit zich bijvoorbeeld door snel ruzie maken, agressief worden of zich juist verlegen of angstig terug trekken. Soms kan het kind lichamelijke klachten ontwikkelen. Kortom, het is zichzelf niet meer en zit niet lekker in zijn vel.
Ouders signaleren dit, maar weten niet altijd hoe zij hier goed op in moeten spelen. Zij hebben vaak alles al geprobeerd en voelen zich vaak machteloos. Ook kan dan de vanzelfsprekendheid van het contact tussen ouder en kind verminderen, met als gevolg dat het kind in een isolement komt. Haptotherapie kan hierbij helpen. Mijn jarenlange ervaringen met zowel jonge kinderen als pubers verduidelijkt mijn affiniteit met kinderen. In het contact met kinderen voel ik mij als een vis in het water. Door mijn eigen ervaring als kinderhaptotherapeut begrijp ik heel goed wat een kind nodig heeft en kan daar makkelijk op inspelen.

De behandeling begint met een kort gesprek op het niveau van het kind.
Daarnaast is ook een gesprek met de ouders belangrijk, omdat zij elke dag met het kind te maken hebben. In de behandeling staat het kind centraal, maar is natuurlijk de communicatie met de ouders ook belangrijk.

Kinderhaptotherapie werkt op een speelse manier en sluit aan bij de belevingswereld van het kind. Daar zijn niet veel woorden voor nodig.
Werkvormen zijn -naast een kort gesprek- diverse spelvormen gericht op het ervaren en ontwikkelen van het gevoel van het kind en het middels aanraken weer meer in contact met zijn lijf brengen.
Kinderhaptotherapie kan kinderen het verschil laten ervaren hoe het voelt als je je afsluit voor contact en dat je lichaam zachter wordt als je je ervoor openstelt. Zo’n ervaring is een aanmoediging om op een andere manier met moeilijkheden om te gaan.

Kinderhaptotherapie is er voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.

Samenwerking
Door jarenlange werkzaamheden heb ik een netwerk opgebouwd waarin contact met een orthopedagoog ervoor kan zorgen dat aanvullende consultering eventueel mogelijk is.

Meer over kinderhaptotherapie

Hoe het ook is, je kind heeft hulp nodig. Bij veel kleine en grote hobbels die een kind tegenkomt zijn jullie ouders heel goed in staat om jullie kind weer verder te helpen. Soms echter lukt dat niet. Ondanks dat jullie alles al geprobeerd hebben. Dat kan zijn omdat jij en je kind op dit moment elkaar onvoldoende verstaan, omdat wat jullie kind is tegengekomen te groot is voor jullie, of omdat jij het (nu) niet in huis hebt om je kind hierin verder te helpen. Dan kan een buitenstaander, met verstand van de ontwikkeling van kinderen, soms helpend zijn.

Samen doen
Met kinderhaptotherapie kun je samen op zoek gaan naar wat je kind weer vrij maakt. Hoe het zich weer open kan stellen en zich vrijelijk kan ontwikkelen. Behalve dat je kind zal ervaren wat hem goed doet, ben jij als ouder van harte uitgenodigd om ook te ervaren wat je kind nodig heeft om weer vrijer te worden. En wat jij nodig hebt om je kind dat te kunnen aanbieden. Zodra jij dat zelf ook ervaren hebt bouwen jullie samen het vertrouwen weer op het zelf te kunnen. Jullie kunnen samen weer verder op weg. Idealiter helpt een kinderhaptotherapeut om elkaar als ouders en kind het samen weer goed te kunnen hebben.

Met vragen kun je altijd contact met mij opnemen.
Zie de contact pagina.

 
 

Haptotherapie Frank Everink
Verlengde Hereweg 137
9721AL Groningen
GZ Haptotherapeut
KVK nummer: 69919275
AGB code: 90-040718
VVH lidnummer: 584a